Brood experimentje
Vandaag een klein experimentje: op het broodbakforum (broodsmakelijk.nl/broodverbeteraar) en de Facebookgroep ‘Thuis brood bakken’ (www.facebook.com/groups/826313257414393/) hebben ze het er vaak over: het gebruik van ‘broodverbeteraar’. Dit is een mix van enzymen, vitamine C, en soms nog wat hulpstoffen. Vooral het gebruik van vitamine C (ascorbinezuur) vind ik interessant: het schijnt een invloed te hebben, tijdens het kneden, op de vorming van het glutennetwerk en zo de broodstructuur, de luchtigheid en de korst te verbeteren. Nu is een volkorenbrood niet ideaal om deze verschillen aan te tonen, maar toch heb ik het eens geprobeerd met mijn favoriete mix: half ‘Adria Fantasia’ en half gewone bloem (250 / 250 g). Extra toevoeging bij beide broden een beetje (ca. 20 g) gebroken lijnzaad. Bij het onderste brood had ik ook nog gehakte pompoenpitten toegevoegd. Bij het bovenste brood is dus als extra een beetje vitamine C – in de vorm van een fijngestampt tabletje C 70 mg (natuurlijk van mijn huismerk “Roter” 😉) toegevoegd aan het meel, vlak vóór het kneden. We hebben zojuist met de lunch geproefd, en het moet gezegd, de structuur van het brood mét vitamine C is inderdaad luchtiger, en de korst heerlijk “crossa”! Volgende keer eens experimenteren met een enzymmix, en een andere meelmix. Leuk om te doen, maar… ik mis alleen mijn oude oven, over een tijdje komt er zeker eens een nieuwe/betere!
Wat een interessante info… Geen idee dat er er een Bakforum bestaat… Maar als je het leest denk je… Ja… Natuurlijk bestaat dat. Ik ga er eens op visite.
Ik meteen zoeken naar mijn potje Roter vit. C….. Helaas oppos…toch goed ingenomen vanaf mrt 2020…….
Als ik in april weer naar Nederland kom maar weer ’n potje meenemen.
Willem wilt het graag uit proberen om het brood zo luchtig te kunnen bakken
Dus Bakkers…. Bakt U naar met vit. C.
Ja, interessant hè… tot nu toe waren mijn broden altijd vrij compact, wel redelijk luchtig maar niet echt superluchtig, en gewoon recht-toe-recht-aan alleen meel, water, gist en scheutje olie. Eventueel nog wat pitten of zaden. Maar ik ga maar eens wat meer experimenten, best leuk om te doen. De enzymenmix is al besteld… 😉
Het brood van vanochtend kon volgens Elise concurreren met eentje van Vermeeren (de plaatselijke bakker hier), en dat wil héél wat zeggen!
Ja dat zal… Maar dat broodje van Vermeeren moet ik nog eens ervaren tijdens een ontbijtje in ut Zuuje… 😚
We gaan snel eens een vergelijkend warenonderzoekje doen… 😉