Brood experimentje

5
(1)

Vandaag een klein experimentje: op het broodbakforum (broodsmakelijk.nl/broodverbeteraar) en de Facebookgroep ‘Thuis brood bakken’ (www.facebook.com/groups/826313257414393/) hebben ze het er vaak over: het gebruik van ‘broodverbeteraar’. Dit is een mix van enzymen, vitamine C, en soms nog wat hulpstoffen. Vooral het gebruik van vitamine C (ascorbinezuur) vind ik interessant: het schijnt een invloed te hebben, tijdens het kneden, op de vorming van het glutennetwerk en zo de broodstructuur, de luchtigheid en de korst te verbeteren. Nu is een volkorenbrood niet ideaal om deze verschillen aan te tonen, maar toch heb ik het eens geprobeerd met mijn favoriete mix: half ‘Adria Fantasia’ en half gewone bloem (250 / 250 g). Extra toevoeging bij beide broden een beetje (ca. 20 g) gebroken lijnzaad. Bij het onderste brood had ik ook nog gehakte pompoenpitten toegevoegd. Bij het bovenste brood is dus als extra een beetje vitamine C – in de vorm van een fijngestampt tabletje C 70 mg (natuurlijk van mijn huismerk “Roter” 😉) toegevoegd aan het meel, vlak vóór het kneden. We hebben zojuist met de lunch geproefd, en het moet gezegd, de structuur van het brood mét vitamine C is inderdaad luchtiger, en de korst heerlijk “crossa”! Volgende keer eens experimenteren met een enzymmix, en een andere meelmix. Leuk om te doen, maar… ik mis alleen mijn oude oven, over een tijdje komt er zeker eens een nieuwe/betere!

Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 5 / 5. Hoeveel keer geproefd? 1

Nog niemand geproefd?

Ik hou van koken met wijn. Soms doe ik zelfs een scheutje door het eten...