Cipolline all’aceto balsamico ( Uitjes in zoetzure balsamico-azijn )

0
(0)

Ik wilde dit recept al een tijdje maken, en het was even wachten tot de groentenman op de markt in Gulpen ze weer had, die hele kleine uitjes – maar gisteren was het dan zo ver. Wat hebben we allemaal nodig:
– 600 gram kleine uitjes (zilveruitjes)
– 6 dl witte wijn
– 6 dl water
– 65 gram bruine basterdsuiker
– 3,5 dl balsamico-azijn

Samen met zus Michelle gezellig de uitjes gepeld (laat de wortelaanzet eraan zitten, dan vallen ze met koken niet uit elkaar). Het water en de witte wijn aan de kook brengen en hierin de uitjes plm. 10 minuten blancheren tot ze zacht zijn. De uitjes uit het kookvocht vissen en af laten koelen.
Nu basterdsuiker in een pan smelten op een niet te hoog vuur.
Vlak voor de suiker gaat borrelen de uitjes erbij voegen en goed doorroeren zodat de uitjes rondom met suiker bedekt zijn.
Dan de balsamicoazijn toevoegen, doorroeren en het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes laten pruttelen.
Neem de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.

De uitjes zijn nu eetbaar. Echter, hoe langer je ze bewaart onder de balsamico-azijn, hoe lekkerder ze worden. Je kunt ze een tijd in de koelkast bewaren, maar om de houdbaarheid te verlengen heb ik ze daarom nog 30 min geweckt.
Dus: de uitjes in schone potjes uitgevuld, en het balsamicovocht gelijkelijk over de potjes verdelen. Het is net wat te weinig dus ik vul aan met nog een beetje kookvocht (het witte wijn/water mengsel waarin de uitjes geblancheerd waren).
Schone dekseltjes op de potten, stevig aandraaien en in de automatische weckketel, 30 min. op 100C.

Het is nog even afwachten naar de smaak, het zou heerlijk moeten zijn, maar we wachten nog even want dan zijn ze nóg lekkerder…

Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 0 / 5. Hoeveel keer geproefd? 0

Nog niemand geproefd?

Ik hou van koken met wijn. Soms doe ik zelfs een scheutje door het eten...