coupe cheesecake

0
(0)
Vandaag is het nationale feestdag in Italië : Ferragosto
Het woord Ferragosto is afgeleid van de Latijnse term Feriae Augusti, dat men als ‘rust van Augustus’ kan vertalen.
Het is ook dankzij deze keizer Augustus dat Ferragosto sinds 18 voor Christus bestaat. In de tijd van het oude Rome bestonden er al feestdagen in de maand augustus, zoals de Consualia, waarvan het doel was de oogst te vieren en daarmee ook het einde van een zware werkperiode. Het antieke Ferragosto ontstond met als doel deze belangrijke feestdagen met elkaar te verbinden om zo van de dag 15 augustus het startpunt van een langere rustperiode te maken. Deze rustperiode was niet alleen voor de mens bedoeld, maar ook dieren als ezels en ossen mochten rusten; ze werden zelfs behangen met bloemenslingers. Deze traditie wordt nog steeds in stand gehouden.
Vanaf de zevende eeuw na Christus geeft Italië ook een religieuze betekenis aan Ferragosto, namelijk de Maria-Tenhemelopneming. Men herdenkt op deze dag het moment waarop Maria met haar lichaam en ziel door God in de hemel werd opgenomen.
Tegenwoordig is Ferragosto nog steeds een belangrijke dag voor de Italianen. Op deze nationale feestdag is iedereen vrij en staat het openbare leven even helemaal stil. In vrijwel alle dorpen en steden worden feesten georganiseerd en trekken de inwoners in processie door de stad waarbij het Mariabeeld volop in de belangstelling staat. De dorpelingen komen samen om te genieten van een uitgebreid buffet en de dag wordt vaak afgesloten met een dorpsfeest en soms zelfs een vuurwerkshow. Daarnaast trekken veel Italianen eropuit om een dagje door te brengen aan zee of in de bergen met familie en vrienden. Als de feestdag midden in de week valt, is dit voor velen een goed excuus om er een ponte van te maken, dat wil zeggen dat ze een ‘brug’ slaan met het weekend door er een paar dagen aan vast te plakken. Voor veel mensen is Ferragosto dus het begin van een vakantie.
Genoeg geschiedenis……
Wat heb ik gemaakt voor de BBQ met vrienden
Tzatziki
Pitabroodjes
Groente spiezen
En een coupe cheesecake, zie foto
Beetje zoals de cheesecake vorige week maar dan in een schaaltje. Deze keer topping van advocaat met chocolade schaafsel……fijne feestdag……

Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 0 / 5. Hoeveel keer geproefd? 0

Nog niemand geproefd?