Flat Iron Steak met Pesto

4
(1)

Flat Iron Steak: ja, ik had er ook nog nooit van gehoord. De flat iron steak wordt gesneden uit de schouder van het rund. Het is vlees dat wij sinds mensenheugenis kennen als sukade. In de sukade zit een zeen. De slager snijdt deze eruit en houdt zo twee gesplitste delen over: twee flat iron steaks. Sukade kennen we natuurlijk als draadjesvlees, suddervlees. Vlees dat pas na urenlange bereiding op lage temperatuur lekker mals wordt, nadat het stugge bindweefsel is veranderd in gelei. Niemand kwam ooit op het idee om dat vlees als een biefstuk te gaan bakken en de sukade van een uitgemolken melkkoe had zich daar ook zeker niet voor geleend. Maar bij de kolossale en verwende vleeskoeien is de sukade tegenwoordig zeer mals en prachtig gemarmerd met vet. En dat vlees is geweldig om snel en direct te bereiden en rare of medium rare te eten¹.

Ik heb de Kamado opgestookt tot ca. 160 °C, eigenlijk zou het wat heter moeten, maar bij de eerste keren gebruik van een nieuwe Kamado wordt aangeraden de temperatuur geleidelijk elke keer wat hoger te doen, vandaar. De steak er op, de thermometer erin en bij 45 °C kerntemperatuur heb ik ‘m omgedraaid en de (zojuist gegrilde) bovenkant dik ingesmeerd met pesto. Klep dicht 😉 en verder wachten tot een kerntemperatuur van 54 °C. Dan de steak in alu-folie ingepakt en nog enkele minuten nagaren. Tegelijkertijd de broccoli-roosjes, besprenkeld met wat olijfolie en Italiaanse kruiden in een alu-bakje op het rooster gaar laten worden.

Wat een uitvinding, zo’n bluetooth thermometer: de steak was perfect gegaard, heerlijk sappig rosé en mals. Met een knapperig stukje stokbrood en een goed glas Chardonnay (Wit? Ja, die zat nou eenmaal al in het glas… 😋) een eenvoudige doch erg smakelijke maaltijd!

1: BBQ Buddy, Marcel Maassen.

Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 4 / 5. Hoeveel keer geproefd? 1

Nog niemand geproefd?

Ik hou van koken met wijn. Soms doe ik zelfs een scheutje door het eten...