Focaccia
Ik heb de uitdaging aangenomen, en probeer een betere versie van het “Vesuvius” brood van Michelle te maken. Het deeg staat nu voor de laatste rijs te wachten, maar daarover later meer. Ik had daarom wat verse gist over, beperkt houdbaar, dus dat werd meteen in een ander baksel verwerkt, een lekker focaccia brood. Een beetje op de gok gemaakt, maar het pakte goed uit, zojuist even warm geproefd – erg smakelijk. In de Kitchen Aid ca. 200 g patentbloem met een snufje zout. Ongeveer 10 g verse gist opgelost in 150 ml lauw-warm water, samen met een halve theelepel suiker. Dit langzaam bij de bloem en een minuutje of 5 kneden met de deeghaak op de laagste stand. Dan de gevormde bol een half uur laten rijzen. Mooi tijd om de tomaat in kleine stukjes te snijden, het zachte deel verwijderen. Ook wat olijven in kleine stukjes. Nu kan de bol deeg op een ingevet bakpapier uitgespreid worden, beetje trekken en duwen met de vingertoppen zodat er wat kuiltjes ontstaan. De stukjes tomaat en olijf erover verspreiden, en als laatste wat kruiden en grof zout, en dan besprenkelen met wat olijfolie. Daarna wederom, afgedekt met een vochtige theedoek, 30 min. laten rijzen. Bakken op 220C tot hij goudbruin is, ca. 25-30 min.
Heerlijk… Dan proef je toch : la Vita e Bella.. 🍷