Torta Fichi, Vijgentaart
Torta Fichi…..Vijgen taart zonder boter maar met gecarameliseerde topping.
Tot en met september vijgen-tijd dus bakken maar…..
In sept vorig jaar ook een gemaakt maar nu wat anders.
Deze is van Tavolartegusto… op FB en Instagram staan leuke Italiaanse recepten.
Gebruik een springvorm van 24 cm.
8/9 grote vijgen
200 gram bloem ’00
50 gram zonnebloemolie
150 gram kristalsuiker
2 grote eieren op kamertemperatuur
200 ml Griekse yoghurt (of 160 g gewone yoghurt)
1 zakje bakpoeder (16 g)
1 zakje vanillesuiker of vanille-extract
2 eetlepels bruine suiker of kristalsuiker
3 eetlepels vloeibare honing om af te maken.
En dan…. klop eerst de eieren met de suiker en vanille gedurende 2 minuten, voeg geleidelijk de olie en yoghurt toe op kamertemperatuur. Voeg als laatste de bloem en de gezeefde gist toe, steeds op lage snelheid kloppend zodat er een luchtige massa ontstaat.
Snijd de vijgen in mooie plakken, de kleinere en rest stukjes pel deze van de schil en voeg ze toe aan het deeg. Dan goed mengen, in een ingevette en met bloem bestoven bakvorm gieten en tenslotte de plakjes vijgen erop leggen.
Bestrooi tenslotte met bruine suiker en bak vervolgens in een hete oven op 180°C in het middengedeelte voor ongeveer 50 minuten zonder te openen. Doe dan altijd de tandenstokerproef, maar nadat er een mooie koepel is gevormd.
Haal uit de oven, ontvorm, voeg de honing toe aan het oppervlak als het nog heet is en laat het afkoelen!
Tha tha.. de vijgentaart is klaar!
Tip: leg de mooiste vijgenschijven pas op het laatst van de baktijd bovenop… zoals je op de foto ziet zijn de schijven verzonken in het gerezen taart deeg.
Even wachten met proeven… veel te heet… deze torta gaat morgen mee naar een etentje.
Ziet er nu al uit om in te bijten, supergoed gelukt!