geglaceerde fricandeau.

0
(0)
Fricandeau is een allemansvriend: eigenlijk iedereen lust het wel. Maar we gaan niet voor een droge hap: een sappige, geglaceerd willen we, met de heerlijke smaken van honing, mosterd, kruidnagel en nootmuskaat. En vooruit, we voegen nog een scheutje William Lawson Wiskey toe.
Zo maak je deze geglaceerde fricandeau:
Haal het vlees ongeveer een halfuurtje voordat je ermee aan de slag gaat, uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 graden.
Snijd de bovenkant van het stuk vlees in met een ruitenpatroon. In principe zal er weinig vet op zitten, dus het is niet per se nodig voor het uitbakken, maar het staat zo mooi. Snijd niet te ver door, maak oppervlakkige sneetjes: eerst verticaal en daarna diagonaal.
Meng in een kom de mosterd met de honing, nootmuskaat en kruidnagel. Voeg voorzichtig de Schotse landwijn  toe (als het mengsel te vloeibaar wordt, mag je de rest  achterwege laten). Wrijf de ham hier helemaal mee in.
Wrijf de fricandeau daarna in met de bruine suiker.
Zet het geheel in de voorverwarmde oven. Hoe lang hij precies moet garen, ligt aan het gewicht. Voor deze  van een kilootje hebben we 40 minuten aangehouden.
Gebruik eventueel een vleesthermometer (zoals je ziet op de foto  nog steeds een ouderwetse en geen supersonische digitale…haha) om de kerntemperatuur te meten. Voor varkensvlees geldt dat het vlees 63 graden moet zijn om mooi rosé te zijn. Wil je ‘m nog iets meer gaar hebben? Bij 66 graden is het medium-well done.
Dit recept is ook perfect voor een beenhammetje.


Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 0 / 5. Hoeveel keer geproefd? 0

Nog niemand geproefd?