Gekonfijte walnoten

0
(0)

We hebben een walnotenboom voor de deur staan, weliswaar op gemeentegrond – maar dan is ‘ie van iedereen, dus ook van mij ūüėČ. Ik had al eerder notenlikeur en¬†notenwijn¬†gemaakt, maar je kunt er dus ook nog bijv. ketchup van maken, inleggen in het zuur, pekelen, of dus konfijten. Dus dankbaar nog wat groene, onrijpe walnoten geplukt om daar volgens¬†middeleeuws recept¬†gekonfijte okkernoot (walnoot) van te maken.
De walnoten moeten nog onrijp (groen) zijn, zonder dat al verhouting is opgetreden. Prik met een vork gaatjes in de noten en doe ze in een grote pot en vul deze met water. Ververs elke dag het water, de walnoten bevatten een gifstof die je er zo uit spoelt. Na twee weken zijn de noten donker tot bijna zwart gekleurd (geen zorg, dat hoort zo), giet nu het water af. Maak nu een suikersiroop (1 deel suiker op 1 deel water): los de suiker op in kokend water en giet de kokende siroop over de noten in de pot. Je kunt het geheel op smaak maken met diverse specerijen, ik heb een pijpje kaneel, 2 kruidnagels en een stukje verse gember (op 1 l siroop) gebruikt.
Giet de volgende dag de siroop af, breng aan de kook en giet dit weer over de noten Рherhaal dit drie dagen. Haal  nu de specerijen uit de pot, breng daarna de noten plus siroop in een pan aan de kook en vul gesteriliseerde potjes met de noten en siroop. De gekonfijte walnoot is het lekkerst na nog enige maanden staan, en door de lange houdbaarheid kun je er zeker nog het hele jaar van genieten.
Heerlijk bij een blokje (oude) kaas of als begeleider van desserts. Probeer het maar eens in kleine stukjes bij een bol vanille- of pure chocolade-ijs, op je chocolademousse, cr√®me br√Ľl√©e (!) of noten-karameltaartje.

Of het lekker is, dat weten we dus pas over een tijdje, nog even geduld hebben dus…

Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 0 / 5. Hoeveel keer geproefd? 0

Nog niemand geproefd?

Ik hou van koken met wijn. Soms doe ik zelfs een scheutje door het eten...