Kweeperengelei

0
(0)
Van een vriendin 1,5 kg kweeperen gekregen. Daar kan je heerlijke jam of vruchtengelei van maken. Aangezien ik dat laatste nog nooit gedaan had, wou ik dat wel eens proberen! 

Wel veel werk en veel afwas… 
Kweeperen schillen en in vieren snijden en klokhuis verwijderen. De schillen en klokhuizen in een theedoek doen (die zorgen voor de pectine), dichtknopen en onderin de pan leggen. Erbovenop de perenpartjes en zoveel water erop dat het net onder water staat. Aan de kook brengen en koken tot de peertjes zacht zijn. Duurt ong. 45 minuten. 
Alles een nachtje in de pan laten staan.
De volgende ochtend de peertjes afgieten boven een pan en het vocht afmeten tot 1 liter. Dit aan de kook brengen met 3 tl citroensap en 1 kg geleisuiker. Flink inkoken (het moet echt blijven borrelen) tot ong. tweederde van de hoeveelheid. Ondertussen zie je het sap prachtig verkleuren van lichtgeel naar helderrood! 
Na ong. 20 minuten kan je de geleiproef doen: op een ijskoud bordje een lepeltje gelei gieten en kijken of het stolt. 
Dan alles in warme, glazen potjes gieten en laten afkoelen. 
Van de peertjes heb ik compôte gemaakt. Dat was simpel, ze waren zacht genoeg, dus met een beetje suiker en kaneel en de pureerstamper was dat zo gebeurd. 
Je kan het ook op de makkelijke manier doen, door de peertjes met schil en al te koken en alleen het kookvocht gebruiken: alles afgieten door een doek in een vergiet. De peertjes gooi je dan weg. Maar dat vond ik natuurlijk jammer. 
Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 0 / 5. Hoeveel keer geproefd? 0

Nog niemand geproefd?