Noorse stoofpot met paddenstoelen, hazelnoten en bacon.
Op een herfstige zondag komt de familie eten, waarna we naar de kasteeltuinen in Arcen gaan om de Enchanted Gardens te bekijken. Dat vraagt om een lekkere stoofpot bomvol boeiende smaken en weer eens wat anders dan anders. Op z’n Noors heet deze ‘ Soppstuing’.
ingrediënten voor 4 pers.
– 1 ui
– 500 g gemengde paddenstoelen
– 2 el olijfolie
– 250 g gerookte bacon- of (vega) spekreepjes
– 2 el bloem
– 300 ml volle witte wijn
– 6 takjes tijm
– 75 g hazelnoten
– 200 g biologische crème fraîche
– stevig roggebrood, voor erbij
Instructies
-Snijd de ui fijn. Veeg de paddenstoelen schoon en snijd of scheur ze in grove stukken. Verhit de olijfolie in een ruime koekenpan. Fruit de ui 1 min. Voeg het spek toe en bak in 4 min. knapperig uit. Schep de paddenstoelen erdoor en bak nog 3 min. Bestrooi de paddenstoelen met de bloem en bak 1 min. zachtjes. Schenk de wijn erbij. Voeg de blaadjes van de takjes tijm toe en stoof de paddenstoelen afgedekt 5 min. Hak intussen de hazelnoten grof. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan goudbruin en schud ze op een bord. Roer de crème fraîche door de gestoofde paddenstoelen en laat de room op laag vuur smelten. Roer tot een gladde saus en breng op smaak met zout en peper. Bestrooi het stoofpotje met de hazelnoten en serveer met brood of met de heerlijke leuke pompoen broodjes.
Was heerlijk van smaak, lekker met dat knappertje van de noten!