Oefening baart kunst – Pompoenpittenbrood in de ‘Emile Henry’
De derde keer nu dat ik de ‘Emile Henry’ broodvorm gebruik, en deze is werkelijk heel mooi gelukt: een pompoenpittenmix van Molen de Pere, met wat extra toegevoegde gehakte pompoenpitten.
500 g meel, handje gehakte pitten, 5 g zout, 2 eetlepels olijfolie en een klontje roomboter (restje), 7 g instant gist en 290 ml water. Eerst even met de KitchenAid gekneed, daarna – vanwege de stevigheid van de deegbol – nog even met de hand rekken, strekken en duwen: het werd een mooie bol, in het geheel niet zo plakkerig als de vorige keer en heel mooi elastisch.
1ste rijs 1 uur afgedekt bij kamertemperatuur (nu wel ruim 26 °C binnen), dan weer even de lucht er uit geduwd en een bol opgespannen, 2de rijs 30 min. Insnijden en de koude oven in, bakken op stand 250 °C (deze oven ‘loopt wat achter’, de werkelijke temperatuur is dan wat minder) en na 50 min het deksel van de bakvorm er af en nog 10 min voor een mooi bruin korstje.
Heerlijk lekker vers geproefd, met een druppel olijfolie en wat zeezout.
Mooie Bol geworden