Passatta

5
(1)

Een coproduktie vandaag: met Michelle samen een dagje kokkerellen, van 27 kg San Marzano tomaten (eigen import van Rotillio uit Genk vanuit Italië) 44 potten à 400 ml passata gemaakt. De San Marzano tomaten zijn uitermate geschikt om lekkere passata te maken, ze bevatten veel vruchtvlees en weinig water.
Na het wassen, kapje er af en in vieren snijden en door de blender halen. Dan ca. 45 – 60 min inkoken, wij hadden 2 grote pannen van 7 liter tegelijk op het vuur staan. Dan schone weckpotjes vullen, er goed op letten dat rand,  deksel en rubberring schoon blijven anders heb je straks een probleem met het vacuum. Eén uur op 100°C wecken. Er passen precies 14 potten in de weck-ketel, we hebben dus 3 batches gedraaid. Daarna de potten laten afkoelen, klemmen eraf en controleren of de deksels goed vastzitten (en de pot dus vacuum getrokken is). Goed geweckt is de passata jarenlang buiten de koelkast houdbaar. Ik heb basis-passata gemaakt, dus alleen tomaat, zonder toevoegingen of kruiden, zodat dit gemakkelijk als basis kan dienen voor allerlei andere gerechten, zoals pasta-saus, ragù, “de ballen van Otto Lenghi”, tomatensoep etc. etc.

Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 5 / 5. Hoeveel keer geproefd? 1

Nog niemand geproefd?

Ik hou van koken met wijn. Soms doe ik zelfs een scheutje door het eten...