Radicchio Rosso di Treviso
RODE RADICCHIO DI TREVISO :
De onbetwiste koning van de Venetiaanse wintertafels, de Late Red Radicchio di Treviso IGP Tardivo het wordt begin november geoogst. Het heeft een lancetvormige vorm, met regelmatige en uniforme scheuten, met een goede compactheid. De bladeren zijn strak, omhullend en hebben de neiging om de kop in het apicale deel te sluiten. De bladtak heeft een intense wijnrode kleur met slechts gesuggereerde secundaire nerven, dorsale rib en witte hoofdnerf. Knapperig van structuur, de Tardivo heeft een licht bittere smaak.
Tot zover de omschrijving van de Radicchio….
Ik heb het ‘roodloof’ in vieren door de lengte gesneden en elk kwart vast gebonden met ‘n kooktouwtje zodat het niet uit elkaar valt.
2 min geblanceren in kokend water, uit laten lekken in vergiet.
Oven op 180 gr.
De uitgelekte radicchio parten in de grillpan even laten gegrillen in olijfolie met peper en zout. Dan in een ovenschaal leggen, streepje balsamico crema erover en met versgeraspte parmezaan kaas in de oven laten gratineren… 10 min.
Lekker puur!
Heerlijke groente, jammer dat ie hier zo moeilijk te verkrijgen is.