Sprûutjes stamp
Wat te doen als het sneeuwt…
na een extra kort wandelingetje (brrrrr… ik hou Δcht niet van de sneeuw en kou) snel naar binnen en maar vroeg aan de kook beginnen! Een pluspunt van de winter vind ik alleen maar dat je nog eens een lekkere stamppot op tafel kunt zetten: dus… spruitjes schoonmaken en piepers schillen! De aardappels kook ik in ’n laagje water met een bouillonblokje, en daarboven het stoommandje met de gehalveerde spruiten; die stoom je al-dente en daarna even roerbakken in het restje vet van de ondertussen uitgebakken spekjes. Door het bakken caramelliseren de natuurlijke suikers in de spruitjes en krijgt het een heerlijk geroosterde en iets zoetige smaak. Ondertussen de gare piepers uit laten dampen en met een schep kwark tot puree stampen met wat nootmuskaat en p+z. Dan de spruitjes met spekjes er door stampen. Lekker met een saucijsje en jus… π
Heerlijk gegeten spruutjesstamp
Ziet er lekker uit, Stan. Ik heb nog nooit spruitjesstampot gegeten of klaargemaakt, moet ik toch eens doen…
Je weet niet wat je mist! Ik lustte vroeger nooit spruitjes…. dat heeft Wim me geleerd, en op deze wijze is het echt overheerlijk!
… Γ©n een kuiltje voor de sjuu! π
Ja dat kulke met vette sjuu….. Heerlijk. Kan niet zonder
Goed voorbeeld doet volgen… Meteen maar eens uitgeprobeerd.
Heel aardig, maar…. de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik de manier waarop ik ze zelf meestal klaar maak (ook heel anders) toch lekkerder vind… Ik verklap nog even niets, dat komt de volgende keer als ik weer spruitjes in huis heb… π