Tom kha kai
Mien erme sies moest vandaag weer naar de tandarts…vorige week kies gevuld, raakte ontstoken dus vandaag weer terug: weg kies… Dus net een lekker soepie gemaakt en dan op z’n thais: Fijn gesneden rode ui, knoflook en rode peper fruiten in wat olie, een duimpje geschilde verse gember en een gekneusde stengel vers citroengras erbij, een tl. laos-, gember- en korianderpoeder erbij en even meebakken. Dan kastanje champignons in plakjes even meebakken en daarna 1 1/2 L. kippenbouillon en 200ml kokosmelk toevoegen. Om het extra romig te maken heb ik nog een blokje santen toe gevoegd. Het originele recept is met verse kip en daarvan getrokken kippenbouillon, maar voor het gemak vandaag met bouillonblokjes en stukjes gerookte kip…ook heel lekker! Op het eind nog oesterzwammen, fijngesneden bosui en taugΓ© toevoegen en nog kort 1min. meekoken. Op smaak brengen met een paar druppels vissaus, een tl. bruine suiker en sap van een verse limoen… even proeven want het hoort umami te zijn: zout, zoet, zuur en pikant, je moet alle smaken proeven en onderscheiden!
Wat zielig voor Wim, hopelijk is de soep hem goed bekomen, en slurpen mag!
Super lekker ππ
Ohh mienen hemel…. Het water loopt in m’n mond. Al die smaken…. Wat een heerlijk palet.
Daar knapt Wimke wel van op.
Lijkt me een lekker suupke! π
Is ook een heerlijk suupke. Ik was zo benieuwd hoe hij smaakte, dat ik hem gisteren ook gemaakt heb. Voor de kleur had ik ook nog wat kurkuma met de kruiden meegebakken. Verder precies het recept van Stan gevolgd, dus ook met gerookte kip, maar dat vond ik niet zo’n succes. En vissaus had ik niet in huis, ik weet niet in hoeverre dat essentieel is voor de smaak.
Voor herhaling vatbaar, maar dan zonder gerookte kip.