Zeer luchtig vloerbrood

4
(1)

Gisteren een heerlijk wit brood gebakken. Omdat ik het wat luchtiger en minder compact wilde, heb ik het deeg (500 gr. tarwebloem, 5 gr. zout, 7 gr. droge gist en 20 gr. roomboter) eerst 5 min. met de handmixer (helaas heb ik niet zo’n mooie kitchen-aid) met deeghaken gemixt en daarna 25 min. met de hand gekneed. Is wat werk maar gelijk wel een goede oefening voor je hand- en armspieren! Het kneden bevordert de werking van de gluten. Toen heb ik de deegbal in een kom afgedekt met plastic folie extra lang, zo’n 3 uur, laten rijzen op kamertemperatuur. (Is tot 3x in volume toegenomen). Daarna nogmaals zo’n 5 min. doorkneden en een afgeplatte bol van vormen, die ik in de aardewerken quichevorm heb gelegd (om iets van een stenen vloeroven na te bootsen), theedoek erover en in de oven op ongeveer 30* C nog een half uur voor de 2e rijs. Dan uit de oven halen en de oven voorverwarmen tot 200*C. Het deeg licht bestrooien met wat bloem en er enkele knipjes in gemaakt. Bakken 45 min. met schaaltje water ernaast . Uit de oven halen en direct op een rooster om af te koelen, wel direct de korst gekwast met water. Dit resulteerde in een super luchtig brood van binnen met een knapperige korst. De hoogte van het vloerbrood is 8,5 cm in het midden, het breedste 20 cm. Echt niet slecht voor een eerste keer experimenten!


Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 4 / 5. Hoeveel keer geproefd? 1

Nog niemand geproefd?