Zoet-zure komkommer en paprika
Als je eenmaal zelf ingemaakte komkommer, augurk etc. hebt gemaakt en geproefd, wil je geen fabriekspotje meer, veel meer smaak!
De vorige lichting was al weer bijna op, dus hup snel weer een paar potjes nieuw ingemaakt. Deze keer meteen maar en paar puntpaprika’s uit de aanbieding meegenomen.
Als basis gebruik ik natuurazijn, water en suiker in de verhouding 100 : 70 : 35. Altijd ruim vloeistof aanmaken, het is jammer als je bij het laatste potje tekort komt, het restant kan je trouwens goed bewaren voor de volgende keer. Deze keer dus 1 liter natuurazijn, 700 ml water (ik had nog een bodempje Auxerois staan, dus dat maar aangevuld tot 700 ml met water), en 350 g suiker. Koken tot de suiker opgelost is.
Een dag van te voren de komkommer en paprika al gewassen en in plakken (€ dik) gesneden, in een bakje laagjes gestapeld met flink zout op elk laagje. Overnacht bewaren in de koelkast. Je ziet dat de volgende morgen het bakje wel half vol met water staat wat er uit is gekomen. Dat goed afspoelen en droogdeppen. Stop de plakjes in een uitgekookt potje, samen met wat kruiden naar believen, bijvoorbeeld een fijn gesnipperd pepertje, laurierblaadje, wat mosterdzaad, enkele peperkorrels en jeneverbessen, wat thijm uit het kruidenhoekje, etc. etc.
Potjes aanvullen met het kokendhete azijnmengsel, en dan het uitgekookte dekseltje erop – goed vastdraaien.
Nu een tijdje wachten, want alles moet nog even goed intrekken, en dan: smullen maar…
Huisvlijt ten top.
Ik heb zojuist een boek ingelezen over groenten fermenteren.
Daar moeten het eens over hebben, leek interessant. Met enkele recepten ….weer eens wat anders.
Ja, ook interessant. Ik las vanavond nog wat over zelf yoghurt maken, ook een fermentatieproces, schijnt heel makkelijk te zijn. Ga ik eens proberen.
En zelf zuurkool maken natuurlijk – maar ja, ik hou niet zo van zuurkool… 😉