Authentieke Moussaka
Naar een origineel Grieks recept… bewerkelijk en het kost wat tijd om te bereiden maar dan heb je ook wat!
Aardappels schillen, in schijfjes even 5min. voorgaren in de magnetron. Daarna bakken in een laagje olijfolie, uit laten lekken op keukenpapier. Aubergine in plakken snijden en beide kanten bestrooien met wat zout, 10 min laten liggen en dan afdeppen met keukenpapier en ook bakken in olijfolie en uit laten lekken. Ondertussen een flinke ui snipperen, knoflook fijnhakken en twee tomaten ontvellen en in kleine stukjes hakken. Maak een specerijmengsel van 1tl. gemalen kaneel, nootmuskaat, komijn, zwarte peper, oregano en 1/2 tl. kruidnagel en piment. (In een potje kun je deze 7spicemix goed bewaren). Gebruik 2 tl. ervan om 400gr rundergehakt te kruiden. Fruit ui en knoflook aan en doe er dan het gekruide gehakt bij en rul bakken. Daarna de blokjes tomaat erbij bakken en afblussen met een scheutje witte wijn, beetje bouillon toevoegen en een flinke kneep ketchup, voeg een laurierblad toe en laat een half uurtje alles lekker pruttelen. Ondertussen maak je een bechamelsaus, waar je op het laatst een beetje geraspte kaas doorroert. Beleg de bodem van een ingevette ovenschaal met de helft van de plakjes aardappel, daarbovenop de helft van de plakjes aubergine en daarover de gehakt-tomatensaus. Daarover weer de rest van de aubergine- en aardappelschijfjes en dek af met een dikke laag bechamelsaus en bestrooi dit nog met een beetje geraspte kaas. Ong. 45min op 180°.
Niet voor het een of ander maar dit smaakte beter als bij de Griek 😋
Dat is zeker veel werk maar klinkt goed, mooi recept!
Met gebakken aardappelschijfjes?….lijkt me heerlijk.