kastanje puree
Doe 500gr kastanjes in een bak water. Kastanjes die boven komen drijven kun je weggooien. Deze zijn niet goed van binnen. Verwarm de oven voor op 200 graden en zet een pan op het vuur met ruim water. Breng het water aan de kook. Snijd ondertussen alle kastanjes rondom in. Snijd over de grootste oppervlakte, zie afbeelding hieronder:
kastanjes insnijden
Kook de kastanjes 2 a 3 minuten en giet ze af. Leg de kastanjes op een bakplaat en schuif ze 20 minuten in de oven.
Laat de kastanjes iets afkoelen, maar pel de kastanjes warm. Dit is gemakkelijker. Als er wat donkere vliesjes blijven zitten is dit geen probleem.
Het is even een monnikkenwerkje maar je moet er wat voor over hebben.
Weeg 450 gram kastanjes af en doe ze in 450 ml groentebouillon. Breng de bouillon met de kastanjes aan de kook. Gaar ze nog 10 minuten zachtjes door.
Blend het geheel met de staafmixer, pureer de kastanjes tot de puree een gladde structuur heeft. Voeg tijdens het pureren eerst 1 á 2 eetlepels boter toe. Als deze helemaal is opgenomen voeg je de balsamico toe. Ik ben zelf van de “ruime eetlepel” waar het balsamico betreft in dit gerecht. Proef na 2 eetlepels de puree en beoordeel of je nog wat extra balsamico toe wilt voegen. Maak het verder af met peper en zout naar smaak.
Ik maak er 6 porties van en schep dit in een grote ijsklontjesvorm. Als de puree is afgekoeld gaat het in de diepvries.
Ga uit van een krappe 100 gram per persoon en probeer hem eens bij broccoli of gewoon als groente bij een lekker stukje vlees. Je kunt er ook met een beetje extra bouillon (of water) saus van maken, voor in een pastagerecht, of wat denk je van risotto. Met spruitjes, gebakken champignons en wat geschaafde oude kaas. Het water loopt mij al bij de gedachte in de mond!
Maar waarschijnlijk ga ik het met Kerstmis gebruiken….is dit alvast klaar…🌲☃️
Maar waarschijnlijk ga ik het met Kerstmis gebruiken….is dit alvast klaar…🌲☃️