kip marbella
Het recept is van Yvette van Boven,ze maakte het voor Ottolenghi.
Ik geef mijn twist eraan en ik maakte het voor Pieke, Meijs & Marvin.
1 hele kip
1 bol knoflook in schijfjes
200 gr groene olijven zonder pit
4 el kappertjes
250 gr pruimedanten
20 gr verse rozemarijn, ris de naaldjes vd harde takjes
3 el rode wijnazijn
4-5 el olijfolie
4 laurierblaadjes
250 ml droge witte wijn
4 el granaatappelmelasse, of 3 el balsamico azijn+ 2 el honing
1 kilo rijpe pruimen, gehalveerd en ontpit.
Ipv een hele kip (vind ik zo’n gedoe met in stukken snijden) heb ik kippendijen stukken met vel gebruikt.
Maak eerst de pesto door de helft vd knoflook , olijven, kappertjes, pruimedanten en 1 – 2 rozemarijn takjes in een hakmolen te doen en maal fijn. Voeg de azijn toe en 2 el olijfolie, peper en zout en maal nogmaals.
Stop de pesto onder de huid van de kip, en de rest in de holte vd kip.
Leg de kip in een kom die in de koelkast past. Voeg de rest vd knoflook, rozemarijn, olijfolie, olijven, kappertjes, laurierblaadjes,en pruimedanten toe.
Bestrooi met zout en royaal zwarte peper en dek af. Zet een nacht of liever nog 48 uur in de koelkast om te marineren. Schep een keer of wat om.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Schenk de inhoud van de schaal in een braadslee.
Verdeel de ingrediënten vd marinade om de kip heen. Meng de wijn met de granaatappemelasse en giet over de ingrediënten i de braadslee,maar niet over de kip,de suiker zal ‘m te snel donker laten worden..
Schuif in de oven +/- 1 uur of tot de kip gaar is. Duw na 30 min de verse pruimen helften ertussen en Diever nog wat rozemarijn op. Schep nog wat braadvocht op de kip. Sluit de oven weer.
Tot de kip geheel gegaard is.
( De kippendijen waren in 45 min gaar).
Ik vergezelde de kip met zoete aardappel op hasselbackwijze en een groene salade.
Wat een mooi, ambitieus recept, hulde!