Komkommer in zoetzuur
De komkommers waren in de reclame op de markt, dus een mooie gelegenheid om mijn net nieuw aangeschafte volautomatische Weck-ketel in te wijden.
De komkommer op lengte van het potje snijden, dan overlangs in vieren, de zaadlijst verwijderen en elk partje nogmaals overlangs halveren. Voor het zoetzuur gebruik ik de verhouding 100 delen natuurazijn, 70 delen water, 40 delen suiker. Breng de azijn en water aan de kook en los de suiker hierin op. Voeg kruiden naar smaak toe, ik gebruik hiervoor mosterdzaad, jeneverbes, en een heel klein beetje kurkuma voor de kleur. Bovendien voeg ik ook een gesnippert rood pepertje toe (half per potje) en soms wat gesnipperde (rode) ui.
Potjes goed uitwassen en omspoelen met heet water, vullen met de komkommerpartjes, peper en ui verdelen over de potjes, en het hete azijn-water-suiker mengsel toevoegen. Deksels erop en dan nog even 30 min. wecken (100 °C).
Huisgemaakt – een stuk lekkerderder 😄 dan uit de fabriek!
Wat leuk….dit kun je dus met heel veel groenten doen…..ingeweckte bloemkool paprika of kleine sjalotjes …en dat alles met je eigen huisvlijt etiket.
Wat leuk, wecken is blijkbaar weer helemaal in. Zijn die nog gewoon verkrijgbaar, weckketels?
Zekers, ik heb ‘m bij de Lidl gekocht, prima volautomatische (elektrische) weckketel voor een heel schappelijke prijs. Voorraadje appelmoes en komkommer in zoetzuur staat al in het schap, straks volgt nog heel wat meer als de diverse groenten weer bij de boer of goedkoop op de markt verkrijgbaar is.