Komkommersoep
De buurman kwam vanochtend even langs met twee komkommers van eigen teelt, daar heb ik een onvermoed lekker komkommersoepje van gemaakt voor de zondagse lunch.
Ingrediƫnten: twee kleine komkommers, een ui, teentje knoflook, een paar kleine aardappeltjes (ik had toevallig rode Cerisa krieltjes in huis, maar elke soort is goed natuurlijk), kippenboullonblokje en een mespuntje chili-vlokken.
Snipper de ui en krieltjes in zeer kleine stukjes en zet even aan in wat olijfolie. De komkommer overlangs in vieren snijden, de waterige kern met pitjes er uit snijden, en dan ook zeer fijn snipperen en in de pan fruiten. Laat dit een minuutje of 5-10 smoren, dan kokend water en de kippenboullionblokjes toevoegen. Al naar gelang de gewenste pittigheid een klein mespuntje hete chilivlokken toevoegen. Nu nog een minuutje of 10 laten pruttelen, daarna met de staafmixer lekker pureren. Voor de show – het oog wil ook wat – een paar gedroogde oreganovlokken erop strooien.
We aten er een dikke snee zelfgebakken spelt-tarwebrood van Molen Roex in Gulpen bij.
De soep smaakte onverwacht lekker!
Frisse smaak! Niet een soep die je pro-actief nog eens maakt, wel reactief (wegwerken teveel aan komkommers)
Zou die koud ook lekker zijn ?
Ook al zei ons mam altijd:
“kalde soep kin ik neet make”
Wie weet, komkommergazpacho… Ik zal het volgende keer eens proberen, hij ging nu schoon op dus niks over.