Nieuwe broodbakvorm

0
(0)

Vandaag mijn nieuwe ‘Emile Henry’ broodvakvorm uitgeprobeerd. Wa’s dah? Ja, mijn oude oven had naast hetelucht ook een onder- én bovenwarmte-stand. De nieuwe combi-oven helaas niet: alleen bovenwarmte óf hetelucht. En dat laatste is niet ideaal als je een open bakblik (zgn. ‘busbrood’) gebruikt, dan zakt het zo mooi gerezen brood in door de heteluchtcirculatie. De keramische ‘Emile Henry’ vorm – van buiten geglazuurd, van binnen niet – is een soort mini pizza-oven die in de heteluchtoven gaat.

Aldus: 500 g Boerenwit mix, 12.5 gr broodverbeteraar (een mix van gluten, enzymen en vitamine C, dit zorgt voor een betere rijzing en mooiere structuur van het deeg), 7 g instantgist en 300 ml water. Kneden met de KitchenAid, 1ste rijs 40 min kamertemperatuur, dan de lucht er uit duwen, een bol opspannen en 2de rijs 30 min kamertemperatuur. Nu met een zeer scherp mes inkerven voor de zgn. ovenrijs: in de bakvorm in een koude oven starten en afbakken gedurende 1 uur bij 250C. Gedurende het opwarmen van de bakvorm vind dus nóg een rijzing plaats. De laatste 7 min gaat de deksel eraf voor een wat mooier kleurtje.

Het resultaat zojuist geproefd: voor een eerste probeersel voorwaar niet slecht!


 

Hoe lekker is dit?

Gemiddelde 0 / 5. Hoeveel keer geproefd? 0

Nog niemand geproefd?

Ik hou van koken met wijn. Soms doe ik zelfs een scheutje door het eten...