Op cederhout gerookte zalm met zoete salade uit de oven
Puur toeval dat wij vandaag ook eens de rookfunctie van de mini kamado wilde uitproberen. We moesten de cederhouten plankjes vooraf wel op maat zagen. En in het water leggen uiteraard.
Een geluk bij een ongelukje: doordat de zalm veel sneller gaar bleek dan verwacht hebben we deze bij het voorgerecht opgediend. Het leverde een verrassend lekkere combinatie op voor ons dinertje-op-afstand. De asperges met aardappelgratin vormde alsnog het hoofdgerecht. De zalm een uur gepekeld in Hymalaya-zout, peperkorrels, venkel en dragon. Daarna goed afdeppen en de kamado precies op 90 graden proberen te krijgen. Gelukkig ging dat vrij goed. Ik heb wat fruithout erbij gegooid voor de juiste rooksmaak. Omdat het vrij dikke zalmmoten waren had ik gerekend op 40 minuten, omdat de warmte indirect is. Maar na 25 minuten gaf de thermometer al 63 graden kerntemperatuur aan, dus na 5 minuten rusten mochten ze al op tafel, Op het plankje geserveerd, vergezeld van het voorgerecht. Dat waren rode bietjes, witlof, peer, rode ui, olie-honingdressing, pecannoten en geitenkaas uit de oven. Onze gasten waren zeer verrast met het resultaat.
Ziet er fantastisch uit, roken geeft zoveel extra smaak! Ben benieuwd naar je volgende rookgerecht, leuk om recepten te delen.
Welk ’n mooie moten..
.. Lijkt me zal (m) ig. Leuk opgediend op het plankje
Wauw, dat ziet er als een sterren gerecht uit, chapeau!!!