Recept zwartbrood
Op verzoek het recept:
*500 gram grof gemalen granen (ik neem een 5- of 6- granenmix, bv tarwe, rogge, spelt, gerst, eenkoorn, etc)
*250 gram volkorenmeel of roggemeel
*1 eetlepel zout
*500 ml karnemelk
*15 gram droge gist
*70 gram schenkstroop
*100 gram zonnebloempitten
*handvol kummel- of karwijzaadjes en venkelzaadjes
*optioneel: hazelnoten en rozijnen.
Gebruik de keukenmachine, los de gist op in de lauwe karnemelk (37gr) en 2 min roeren, alle overige ingredienten toevoegen en 4 minuten kneden, het deeg in een met bakpapier beklede brood vorm doen en 1 uur in de oven op 50gr laten rijzen, dan de oventemperatuur verhogen naar 150gr en 2 uur bakken, daarna het blik in een vochtige doek wikkelen en in de oven laten afkoelen, als hij afgekoeld is inpakken in aluminiumfolie en 2 dagen in de koelkast laten rusten. Daarna kan je hem aansnijden, dat gaat het beste met de snijmachine. In porties verdelen en een gedeelte invriezen.
Superlekker!!!